Zaļie kokteiļi – Trešās tūkstošgades antioksidanti

Screen Shot 2014-02-17 at 4.03.12 PM

JĀNIS ULMIS ir Limbažu muzeja direktors, bet jau desmit gadu pats, kā arī viņa ģimenes locekļi pārtikā izmanto zaļos kokteiļus, bet ziemā – sausos augu maisījumus. Zāļziņa spriedumi var šķist neparasti, bet tajos noteikti vērts ieklausīties. 

Vasarā – sula, ziemā – pulveris

„Pēc izglītības esmu vēsturnieks, ir arī maģistra grāds valsts pārvaldē, nekāda sakara ar medicīnu. Bet, ja būtu, droši vien neko tādu nedarītu,” skaidro J.Ulmis, aicinādams viesus Vidrižu pagasta Sautlāčos. Te dzīvo viņa radi, un skaistajā vietā atvēlēta platība, lai ierīkotu īpašu dārzu ar Latvijas (un ne tikai) savvaļas augiem, kuri noder kādam īpašam mērķim – cilvēku veselībai.
Pagalmā klāts balts galds, augļi un blendera krūze norāda – tiksim arī pacienāti. Jānis pats un viņa ģimene aptuveni desmit gadu vasarās lieto no augļiem un zaļumiem blendetu dzērienu, savukārt ziemām top īpaši maisījumi – kaltētie augi tiek malti un sijāti, tad ēsti tējkarotēm. Palēnām tapuši vairāk nekā divdesmit maisījumu jeb programmu, kas speciāli veidotas noteiktām kaitēm. Pie Jāņa pēc padoma un pulveriem mēdz iegriezties aizvien vairāk ļaužu. Zāļzinis ir vēlīgs – stāsta, māca, rāda un atklāj savus noslēpumus. Sausie maisījumi gan nav par velti, bet, ja esi gatavs, veido savus ziemas krājumus pats.
Limbažnieks uzskata – medicīnas jomā nostiprinājusies nepamatoti piesardzīga un aizspriedumiem pilna attieksme pret zaļēšanu. „Nekas cilvēkam nav tik vērtīgs kā veselība, jā tās nav – nebūs ne naudas, ne ģimenes, ne karjeras, ne mīlestības. Piekrītat?” savu stāstījumu zāļzinis uzsāk ar jautājumu.

Dārza filozofija

„Kad Dievs radīja augu valsti, skaidri un gaiši pateica, ko būs ēst un mugurā ģērbt, pie reizes neaizmirstot par ģenētisko potenciālu, kas paredz dzīves ilgumu no 120 līdz 140 gadiem pie pilnas veselības, nemaz neslimojot. Daudziem tas nepatīk, bet Latvijā joprojām vadās pēc sabalansētās pārtikas teorijas principiem, kas radušies 18., 19. gs. mijā Vācijā. Rūpnīcu īpašnieki noteikuši, ko un cik būs ēst strādniekiem.
Dievs neatzina ne uguni, ne katlu, pārtikai bija jābūt tādai, ko nodrošina augu valsts. To arī sauc par adekvāto pārtiku. Nu Latvijā vērīgāk lūkojas adekvātās pārtikas teorijas virzienā, aizmirstot par sabalansēto.
Civilizācijas attīstības gaitā daudz kas mainījās – bija divi ledus laikmeti, plūdi, un augu valsts gandrīz gāja bojā, bet cilvēkiem nācās izdzīvot. Kopš tā laika ļaudis ēd gaļu. Nepamatoti, bet līdz šai dienai.”

Bada nāve

„Nobela prēmijas laureāts, amerikāņu ārsts Džoels Volloks savas dzīves laikā veica vairāk nekā 17 000 sekciju cilvēkiem un dzīvniekiem, kuri miruši dabīgā nāvē, secinot, ka neatkarīgi, vai miris miljonārs vai nabadzīgs cilvēks, visiem nāves cēlonis ir viens. Kāds? No bada… Katru dienu cilvēkam nepieciešamas 90 barības vielas, no tām 55 minerālvielas (mikro, makro elementi), 16 veidu vitamīni, 12 aminoskābes, trīs nepiesātinātās taukskābes. Nav tā, kā teica mūsu vecmāmiņas – ēd vasarā meža zemenes un mellenes, pietiks visam gadam! Organisms neko daudz uzkrāt nevar. Ja kādu dienu no visa trūkst, veidojas problēmas organismā. Ja ne šodien, tad rīt, pēc gada, pieciem.
Jāapzinās, kādos apstākļos dzīvojam. Mums uzbrūk ārkārtīgi standartizētā Eiropas pārtika, no otras – mākslīgi sintezētie medikamenti. Jo ātrāk saprotam, ka viss, kas ir mākslīgi sintezēts, ir svešs, neatpazīstams organismam, jo labāk. Tādās spīlēs dzīvojot, nemaz nav iespēju būt veselam. Drīz aizmirsīsies doma par 140 dzīves gadiem. Tam vairs pat neticam.
1993. gadā Arizonā notika pētījumi, kuri rāda skaitļus – iespējams nodzīvot 165 gadus. Ja elpojam tīru gaisu, dzeram tīru ūdeni un lietojam augu valsts pārtiku.”

Jauns orgāns 

„Pēterburgas akadēmiķa Ugoļeva pētījumi konstatē, ka eksistē pilnīgi jauns cilvēka orgāns, par ko jau arī Latvijā pēdējos piecus gadus diezgan daudz runā. Pagaidu nosaukums – mikrobioms jeb zarnu mikroflora. Mūsu kuņģī, gremošanas sistēmā visā tās garumā ir 2,5 kg mikroorganismu. Tās ir labās (bifido u.c.) un sliktās (pūšanas, rūgšanas) baktērijas. Daudz vairāk par šo orgānu neviens nezina. Varam nosaukt tikai dažas, bet kopumā ir 500 baktēriju veidu, katrai ir savs uzdevums un vielmaiņa. To ir desmit reižu vairāk, nekā visas organisma šūnas, kopumā ņemtas.
Kas notiek, ja trīs reizes dienā ēdam neadekvātu pārtiku: gaļu un tās produktus, pienu un tā produktus? Piens visā pasaulē ir izzīdīšanas produkts, un neviena dzīva būtne to nelieto visu mūžu. Tātad piens tikai līdz 18 gadiem kaulu struktūras izveidošanai. Gaļa (gaļas produkti) un piens (piena produkti) ir pārtika mūsu sliktajām baktērijām. Tās priecājas, vairojas un iznīcina labās baktērijas. Gaļa turas (nepārstrādājas) organismā 30 stundas, tikko lasīts pētījums, ka piecas diennaktis. Savienojumā ar antibiotiku lietošanu baktēriju balanss tiek iznīcināts pilnībā.
Labā ziņa – ir tāds orgāns kā aklās zarnas piedēklis, kas glabā mikrofloras etalonu (paraugu) un palīdz atjaunoties balansam.”

Atslēgas vārds – šķiedrvielas

„Sliktās baktērijas organismā ir tikai 15%, labās – 85%. Pēdējo uzdevums – sintezēt vitamīnus un aminoskābes, tātad gādāt par imunitāti. To izdarīt var vienīgi un tikai vienīgi tad, ja organismam pietiek šķiedrvielu, kas ir labo baktēriju barība. Tās ir atslēgas visai mūsu veselībai.
Kas notiek šķiedrvielu nepietiekamības gadījumā? Pašlaik jau četrus gadus veci bērni sūdzas par vēdera aizcietējumiem – organisms neattīrās, uzkrājas indes, seko sirds un asinsvadu slimības. Noslēgumā gandrīz vai obligātā kārtā onkoloģiskās problēmas, kas pēdējā laikā, šķiet, aktualizējas.
Jāzina, ka jau 1931. gadā tika piešķirta Nobela prēmija par pētījumiem, kāpēc rodas vēzis. Apgalvojums – no tā, ka ēdam pienu, tā produktus un gaļu, tās produktus. Organismu skābinošas lietas. Mūsu organismi ir pārskābināti. Vēl kāds aspekts – mūs skābina arī kosmētiskie līdzekļi.”

„Izmet sulu spiedi!”

„Nešausminieties! Lai viss būtu kārtībā, 70% no ikdienas devas cilvēkam ir jāēd zaļumi. Noderīgās vielas ir slēptas dziļi augu lapiņās, šūnu lizokamerās. Augu celuloze ir ārkārtīgi stipra, nespējam to sasmalcināt, jo gadsimtos mūsu žokļi ir mainījušies (atslābuši muskuļi, žokļi sašaurinājušies). Labākais, ko paveikt – iznest no virtuves sulu spiedi (ar tās palīdzību izmetam vērtīgāko – šķiedrvielas) un tās vietā nolikt blenderi. Aparāts mūsu vietā perfekti sasmalcinās augus.
Lai sāktu lietot sasmalcinātu augu dzērienus, nedrīkst pārspīlēt – pirmajā reizē ne vairāk kā glāzi dienā. Tā būs pirmā reize, kad lietosiet sev paredzētu pārtiku. Ikdienas norma ir trīs glāzes – rītā, pusdienā un vakarā. Patiesībā jau vairāk arī nekā nevajag, organisms būs saņēmis visu nepieciešamo. Nekādu blociņu un iepirkšanos. Galvenais nav ogļhidrāti, olbaltumvielas un taukskābes, bet gan Ph – skābums. Mūsu organisms ir supergudrs kompjūters, tam jāpiedāvā visplašākais spektrs, tas pats izvēlēsies nepieciešamo.
Protams, rodas jautājums par gaļā esošajiem olbaltumiem… Jāzina, ka cilvēkam pavisam vajag 22 aminoskābes, 13 no tām organisms sintezē pats, bet deviņas (neaizstājamās) arī rodamas zaļumos. Līdz šim tika uzskatīts, ka tikai gaļā. Augos rodamās nav jāpārstrādā, bet, pārstrādājot gaļā esošās, tiek tērēti milzu resursi. Lai palūkojam, ko ēd žirafe, zilonis… Zaļumus! Bet kas par spēku un varenumu!”

Lai dzīvo laksts!

„Kas tad ir zaļumi? Laksti. Zaļums nav burkāns, bet tā laksti, nav biete – bet tās lapas. Starp citu, bietes lakstā ir deviņas reizes vairāk kalcija nekā bietē pašā. Īpašs šai ziņā ir rācenis. Lapā ir 2500 reižu vairāk kalcija nekā rācenī. Ēdam rāceni, jo tajā ir ciete, tas ir salds. Kādā mērā esam gastronomiski izvirtuļi
Cilvēka kuņģim un gremošanas sistēmai, tās uzbūvei un funkcijām vispiemērotākā pārtika pasaulē ir zaļumi. Tie apgādā ar visām nepieciešamajām pārtikas vielām.
Eksperimentējot Ugoļevs divās bļodās ar kuņģa sulu ievietoja divas vardes. Vārītu un nevārītu. Nevārītā trīs stundās jau bija pussadalījusies, bet pirmajā nekas nenotika. Atkāpe – medus zaudē savu bioloģisko aktivitāti pie 42C0, ar augiem un citu pārtiku ir precīzi tāpat. Maksimālā temperatūra ne augstāka par 45C0.
Kuņģa sulas sastāvā ir brīvie ūdeņraža joni, protoni, kas triecienā iedarbojas uz jēlo pārtiku un atbrīvo no lizokamerām pārtikā esošos enzīmus, tādējādi pārtika sagremojas pati (pašsagremošanās). Organismam nav jātērē enerģija, lai izdalītu savus enzīmus. Brīvā enerģija tiek aizvadīta attīrīšanai.
Daudzi Latvijas cilvēki lieto augu tējas (drogas), kas pirktas tirgū vai aptiekā, bet tie ir tikai niecīgi procenti no augu spēka, ko izmantojam.”

Ko iesākt?

„Lai lietotu augu pārtiku, vāktu un žāvētu augus, jāievēro divi strikti nosacījumi – nekādu fungicīdu, nekādu minerālmēslu. Otrs nosacījums – Mēness fāzes. Jau zinām, ka augošā Mēnesī aktīvās vielas koncentrējas auga virszemes daļās, bet dilstošā – zemzemes daļās. Tad arī augs strādās. Nevaram būt ideāli – ja, piemēram, ziedēšanas fāze nesakrīt ar Mēness fāzi – jāvienojas ar savu intuīciju un augu. Vācu tagad vai gaidu divdesmit dienas…
Kāpēc nestrādā tējas? Esam pieraduši liet virsū verdošu ūdeni, mizas reizēm pat vāra. Jau 45C0 aiziet bojā fermenti, enzīmi, augstākā – vitamīni, tālāk minerālvielas, līdz ārstnieciskā efekta vairs nav palicis. Ir arī vielas, kuras vispār nešķīst ūdenī, tās izlejam kopā ar biezumiem.
Ko darīt? Katram jālemj pašam. Ja tā ir lapiņu, ziediņu, galotnīšu tēja, uzvārām, atdzesējam un aplejam to ar 45C0 ūdeni un izturam vienu stundu. Cietās mizas, auglīšus un pumpuriņus liekam termosā, izturam visu nakti. Tad sildām ūdens peldē un dzeram siltu.”

Ir kas labāks

„Ko daru pats? Joprojām leju uz tējām verdošu ūdeni, jo neko daudz no tām negaidu. Man ir kas labāks. Vienkārši vajag kaut ko garšīgu padzerties, veikalā neko iegādāties nevaru.
Lai normāli darbotos vielmaiņa, vīriešiem dienā jāizdzer 2 l, bet sievietēm 1,8 l ūdens.
Varbūt mana šīszemes dzīves misija ir rādīt augus un mācīt cilvēkiem, kā tikt pie veselības,” vairāk sev nekā klausītājiem jautā zāļzinis.

Vija Zariņa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s